Wednesday, November 26, 2008

Zit muziek tussen je oren? [Dutch]

This week a short note for Dutch readers:

"Elke derde dinsdag van de maand vindt in Het Paard van Troje het NWO-Spinozadebat plaats. Op deze avonden komt de absolute wetenschappelijke top van Nederland naar het Haagse poppodium om de fascinerende kanten van hun vakgebied uit te leggen. En dan niet met behulp van ellenlange formules, grafieken en tabellen maar in begrijpelijke taal. Of de avond interessant wordt hangt van het publiek af. Het is namelijk aan de bezoekers om te komen met prangende vragen die de aanzet zijn voor verdere discussie. Geen voorgekookt programma dus maar interactie met het publiek. Dat wetenschap en muziek prima samengaan zal huis-DJ Henk Koolen bewijzen. Met ondersteuning van VJ Michiel Bos mixt hij de favoriete nummers van de sprekers tot een muzikaal hoogtepunt. Teleac registreert het debat en zendt het via internet en televisie uit." (citaat van NWO website).

Dinsdag 16 december gaat het debat over muziekcognitie. Of, in wat meer wervende termen: over de onvermoede vaardigheden van de gewone luisteraar.

Sommige mensen vinden van zichzelf dat ze geen ritmegevoel hebben of geen toon kunnen houden, en concluderen dat ze dus niet muzikaal zijn. Een begrijpelijk maar hardnekkig misverstand. We zijn allemaal geboren met een talent voor muziek. Dat talent laat zich niet alleen zien in de acrobatiek van het muziek maken, maar ook in het beluisteren en waarderen van muziek. De gewone luisteraar —die we allemaal zijn— heeft een veel grotere rol in wat muziek tot muziek maakt dan vaak gedacht wordt.

Wat is gewoon en wat is bijzonder aan muzikaliteit? Is het herkennen van ingewikkelde melodieën bijzonder, en het meeklappen op de maat van de muziek gewoon? Het zou wel eens precies andersom kunnen zijn.

In deze presentatie verkent Henkjan Honing, universitair hoofddocent muziekcognitie, een aantal visies op het ontstaan van muziek en de actieve rol van luisteraar daarin. Van het ritmegevoel van pasgeboren baby’s tot een op muziek dansende kaketoe en van het maatgevoel van kleuters tot de onvermoede muzikale expertise van gewone luisteraars.

Datum: 16 december 2008
Locatie: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag
Tijd: 20.00 - 21.30 uur; zaal open: 19.00 uur
Prijs: 7 euro (ex. servicekosten)
Kaarten: reserveren via www.paard.nl